top

Hem

Fagerlid Charolais

Fagerlid Charolais

Läs mer om vår krav-ansluten djurproduktion -Fagerlid Charolais. Vårt avelsarbete tar bl.a. fasta på kornas förmåga att kalva samt att ge ordenligt med mjölk. Läs mer!

 

Bovete

Bovete

Vi odlar Bovete (Fagopyrum esculentum Moench). Bovete har kommit till ny användning eftersom det saknar gluten och är därmed ett alternativ till andra mjöl- eller grynsorter för glutenintoleranta (celiaki). Läs mer--->

 

Stuga till uthyrning

Stuga uthyrning Molkom

Vi har en stuga till uthyrning. Den ligger i mitt i skogsmarker med öppen utsikt mot syd. Nära till sjöar, åar och skog. Läs mer!

 

Kontakt information

Telefon 0553-14106
Mobil 0704 42 42 16

Epost: anders@raglanda.se

Bovete

Oppdatering 18 sept. 2011: Vi har nu en egen webbsida för vårt bovete, se www.wermlands-bovete.se

Bovete odling

Här på gården odlar vi KRAVgodkänt Bovete, agopyrum esculentum Moench. I 2011 kan vi sälja helt, malt och krossat bovete i både större och mindre förpackningar.
Bovete är nära släkt med rabarber och vars frukter används för att göra mjöl eller gryn. En styrka med bovete har är att den inte kräver en massa kväve. Den är därför inte alls lika krävande för miljön som många spannmål. Klimatet i Värmland passar också bovetet väl.

Bovete agopyrum esculentum

Namnet till trots är bovete inget sädesslag utan en ört, och är därför inte besläktad med någon grässort eller spannmål. En teori är att bovete är besläktat med vad som idag kallas för vild bovete. Bovete odlades först i Asien och så tidigt som runt 6000 f.v.t. varifrån ordlingen spreds västerut till Europa och österut till Tibet och Kina. Odling av bovete förekom på Balkan åtminstone för 4000 f.v.t.

Bovete är naturligt fritt från gluten och innehåller flera olika antioxidanter, och är en bra källa till vitaminer och mineraler

 

Bovete -bra för hälsan

Bovete linneBovete innehåller rutin som är en antioxiderande flavonoid. Rutin tros kunna kan minska för höga nivåer av kolesterol i blodet och motverka högt blodtryck.

En studie gjordes 1995 på bovete och hjärt- och kärlsjukdomar gjord Johns Hopkins Medical Institute. Studien pekar på att 30 gram bovete dagligen kan minska blodtrycket.

Bovete är rik på B-vitaminer och framförallt B1- och B2-vitamin. Den innehåller ganska bra med kalium, magnesium, fosfor och järn.

Faktiskt är bovete en mycket bra källa till både järn och magnesium. Inget spannmål innehåller lika mycket järn. En portion bovete ger dig ungefär 100 mg magnesium. Magnesium och kalium hjälper kroppen att förbättra blodflödet och minskar blodtrycket.

 


Bovete odling

Bovete för överviktiga

Forskning har visat att bovete hör till det som mättar bäst. Dessutom publicerades en undersökning i december 2003 i "Journal of Agricultural and Food Chemistry", som visade att bovete kan hjälpa till med att hålla typ-II diabetes under kontroll.

I en dubbelblind studie gav en dos av extrakt från bovete en sänkning av blodsockret med mellan 12 - 19% under 1,5 - 2 timmar. Studien gjordes på råttor, men det verkar troligt att motsvarande effekt kan ses hos människor.

GI-värdet brukar anges till 75 - 80, men det är troligen lägre. Värdet kan komma ifrån skattningar snarare än korrekt uppmätning. Emellertid kan man som överviktig blanda ut ut bovete med lite råg. Vid viktkontroll finns ingen anledning till detta.

Bovete är en rik källa till tryptofan, B-vitaminer och magnesium. Dessa är utmärkta näringsämnen vid nedstämdhet eftersom de behövs för att hjärnan ska kunna tillverka signalsubstanser.

Av bovete kan man göra gröt, pannkakor och en massa annat smaskigt.

 

Copyright: Anders och Birgitta Nilsson  - Råglanda gård, Värmland -